KSV 4 verspeelt kampioenschap in kraker tegen Erix 3

KSV 4 kan het kampioenschap voor dit seizoen wel vergeten. In de kraker tegen concurrent en eeuwige rivaal Erix 3 werd er in eigen huis met 0-2 verloren.


Zondag 7 april was voor veel sportliefhebbers een dag om naar uit te kijken. Voor wielerliefhebbers was er Parijs-Roubaix, voor voetballiefhebbers was er Ajax-Feyenoord en voor matige voetballers die toevallig heel dicht bij de Zwarte Cross wonen was er KSV 4-Erix 3. De nummer 3 tegen de nummer 4 van de zevende klasse reserve. Beide ploegen waren nog in de race voor de bovenste plekken en de belangen waren dan ook groot in deze klassieke burenruzie. Het publiek was in grote getale toegestroomd voor deze wedstrijd. Niet zo gek ook, de heenwedstrijd was een spekstakelstuk dat uiteindelijk in 4-2 voor Erix eindigde, spanning dus gegarandeerd.

Beide ploegen waren aan het begin duidelijk gespannen. Niemand wilde fouten maken, niemand wilde de tegenstander laten voetballen en iedereen wilde zijn directe tegenstander even laten voelen dat ze er waren. Dat kwam het spel zeker niet ten goede. Veel fysieke duels, veel foute passes, veel overtredingen. Na ongeveer een kwartier mocht Erix maar weer eens aanleggen op een meter of 40 van het doel. Zo’n afstand die net iets te ver is om in één keer binnen te schieten. De bal werd dan ook precies tussen aanval en doelman in voorgegeven. Keeper Bram Ribbers zat er nog aan maar de ingelopen Erix-aanvaller had er geen boodschap aan en liep de bal eenvoudig binnen, 0-1.

KSV had duidelijk moeite om de bal rond te spelen. De bal ging niet lekker de ploeg rond en het middenveld moest vaak worden overgeslagen, waardoor de middenvelders zich stukliepen en zich bij balbezit niet meer vrij konden lopen van hun tegenstander. Een vicieuze cirkel die maar niet doorbroken kon worden en waardoor KSV maar geen vuist kon maken tegen haar eeuwige rivaal die ongeveer alle tweede ballen na een duel opeisde door simpelweg scherper te zijn.

Na zo’n 25 minuten viel de bal na wat miscommunicatie aan de zijkant van de zestien. Bram Ribbers ging zijn doel uit om de bal weg te werken, maar was te laat. Zijn sliding, gemikt op de bal, eindigde op de hak van een Erix-aanvaller. Domme overtreding. De scheidsrechter kon weinig anders dan op zijn fluit blazen en naar de stip wijzen, penalty. De penalty werd strak in de rechterhoek geschoten, 0-2.

KSV was duidelijk van streek. Nog geen reden tot paniek, maar langzaamaan sloop er wel een bepaalde onrust in de ploeg. Er moest een doorbraak worden geforceerd, maar die kwam er maar niet. Hoe vaak Rob Gebbinck ook een mooie steekpass probeerde. Hoe vaak Nick Volwater ook een rush langs de zijlijn probeerde. Er kwamen maar geen uitgespeelde kansen.

In de rust beraadde KSV 4 zich. Marijn Visser sprak zijn mannen moed in. Een overwinning zat er heus nog wel in, maar dan moest er anders gevoetbald worden. Zo goed waren onze favoriete vijanden nou ook weer niet. Uitgaan van eigen kunnen en de bal lekker door de ploeg laten gaan was het devies. Ook werden er een aantal tactische wissels doorgevoerd om wat meer creativiteit in het spel te brengen. Het gewenste effect had het echter niet. KSV wist de tegenstander steeds meer onder druk te zetten en naarmate de wedstrijd vorderde kreeg het meer en meer de overhand. Toch bleef het spel wisselvallig. Het ene moment werd er best aardig gecombineerd, het andere moment struikelde er iemand over zijn eigen voeten bij het uitverdedigen.

Thijs Kolkman had nog een goede schietkans (rakelings naast) en uit een corner leek er nog gescoord te worden, maar deze inzet werd gekeerd via een weergaloze redding van de keeper. Er had nog wel een uur doorgevoetbald kunnen worden, maar KSV leek simpelweg niet in staat om vandaag een doelpunt te maken. 0-2 voor Erix luidde de einduitslag.

“Met deze nederlaag en een overwinning voor Ruurlo bij Meddo denk ik dat wij wel definitief zijn afgehaakt om het kampioenschap, eeuwig zonde” jammerde succestrainer/speler Marijn Visser. “Maar laten we wel wezen. Het zat er vandaag gewoon niet in. We konden ze niet onze wil opleggen. Ik weet niet echt wat het is maar ik denk dat we eerst maar weer eens de basis goed moeten krijgen en wellicht dat we dan nog mooie dingen kunnen laten zien in het restant van het seizoen.”

Het seizoen gaat voor KSV 4 volgende week verder met opnieuw een lastige kluif. Een uitwedstrijd tegen koploper Ruurlo 6 om 9:45 op sportpark ‘t Rikkelder.