KSV 3 stunt tegen AD’69 3

De kelderklasse staat nooit stil, zelfs niet op dagen waarop de rest van het land bezig is met bedevaarten naar de IKEA en andere meubelboulevards, wordt er op bepaalde achterafveldjes nog gewoon gevoetbald. KSV 3 had een zware pot tegen AD’69 3 op het programma staan. Onder toeziend oog van een aantal voetbalgoden werd het 3-0 voor de thuisploeg.

Op paasmaandag stond de wedstrijd tegen de heidense zondagclub, het Aaltense AD’69-3, op het programma. Op papier een hele lastige wedstrijd tegen de hoogvlieger uit de 7e klasse reserve 14. Het decor voor dit spektakelstuk was door de goden geschetst; druilerig voerde de boventoon. Perfect voetbalweer, waardeloos voor de gemiddelde supporter. De wedstrijd was gedoemd in volledige anonimiteit gespeeld te worden op het 2e veld van sportpark “De Bult”, ware het niet de aanwezigheid van een vierkoppige tifosi onder leiding van KSV-voetbal voorzitter Marthijn Ubbink.

Voorafgaand aan de wedstrijd werd er aan de manschappen een duidelijk signaal afgegeven door de leiding. Ballie, die de avond voor de wedstrijd veel in spaar-cq-slaap-stand had gestaan, was tot ieders verbazing niet in de basis opgenomen. Ook de altijd gretige Høzes werd aangewezen voor het vendelieren in de eerste helft, dat hij achteraf gezien vlekkeloos heeft uitgevoerd. Het beloofde een spannend duel te worden.

Dit werd al in de eerste minuut bevestigd door een uittrap van Grep, die op de rug van een half-wakkere AD69’er belandde. Tot ieders geruststelling kwam de bal klem in de handen van de rustig acterende Grep terug, onder hoge druk van de AD voorhoede. Ook de zwaartekracht trof KSV 3 vandaag in zijn voordeel, hierover later meer.

AD kwam beter uit de startblokken, en nam vanaf het begin initiatief in aanvallend opzicht. Op een paar kleine speldenprikjes na, werd er hoofdzakelijk op de helft van KSV gevoetbald. In de 20ste minuut werd er door AD een aanval opgezet door de vlugge rechtsbuiten. Door goed uitkomen van Grep werd de aanvaller onder druk gezet om vroegtijdig op goal te schieten; de bal kwam vol op de paal. De bal kaatste midden voor de goal terug. Een uitgelezen kans voor de spits van AD om hem in het net te werken. Er ontstond een ware scrimmage die eindigde met AD als kind van de rekening. De uiterste inspanningen van keeper Grep bleven echter niet ongestraft, hij bezeerde zijn staartbotje tijdens de val van zijn laatste redding. Na verzorging was hij in staat zijn missie voort te zetten; DE NUL HOUDEN, hij had de zwaartekracht getriomfeerd. Na dit korte moment van rust kon KSV zich echter niet herpakken. Een prachtige, tot niets gedegradeerde, assist van een AD middenvelder op zijn linksbuiten werd ook gekeerd door de weergaloos keepende Grep.

Dit was voor de leiding de aanzet om vroegtijdig Ploe en Balk, als aanvallende versterking in te brengen. De wedstrijd, onder leiding van Clemens Wiegerinck, was op dat moment de 27e minuut gepasseerd. De wisselingen zorgde voor meer dominantie op het middenveld, en dreiging in de voorhoede. In de 29e minuut resulteerde dit dan ook in de eerste grote kans van KSV. Arjan kwam vanaf de linkerflank langs de verdediging op en wist Ploe te bereiken. Het schot dat volgde moest door een AD-verdediger van de doellijn gered worden. Enige tijd later volgde een herovering van de bal op het middenveld. Arjan ontving de bal en aarzelde geen moment om een weergaloos schot te lossen op 30 meter afstand. De bal bleek onhoudbaar voor de AD-keeper, die tot op dat moment nog ver voor de goal voetbalde. De ommekeer was werkelijkheid, KSV ging met een 1-0 voorsprong de rust in.

In de rust werd Grep gewisseld voor Biggy. “De nul” was voor hem dan ook een feit, waarvoor hij hartelijk ontvangen werd in de kantine door het gelijkspelende-KSV 2.

Direct na hervatting werd ook Biggy getest met een afstandsschot van AD. Met een volledige strekking werd deze gekeerd, KSV was wakker. Vijf minuten later kwam Arjan met een snelle actie in scoringspositie vanaf het centrum. Het schot werd gekeerd door de AD-keeper, de bal kwam hierna in de voeten van Schaar. Schaar lanceerde de bal op miraculeuze wijze door de benen van de keeper, en daarna nog door de benen van de opspringende (en in buitenspel positie staande) Arjan. Het net was de eindbestemming, het stond 2-0! Zelfs de alles-dood-vlaggende grensrechter van AD’69 was verbijsterd door dit hoogstandje, en bleef bevroren aan de zijlijn staan. Schaar was in extase, en vierde zijn doelpunt op antieke wijze: met twee vuisten in de lucht!

De 2-0 voorsprong was niet geruststellend. AD kwam op de proppen met een gevaarlijke aanval in de 63e minuut. De bal werd laag en hard ingebracht in het 16-metergebied van KSV. Bij de tweede paal was Høzes genoodzaakt om op zijn Italiaans uit te verdedigen. De bal eindigde via zijn scheenbeschermer rakelings aan de goede kant van de paal. Er kon opgelucht adem gehaald worden. De counter die op deze corner volgde liep via Schaar over de rechterzijde. In zijn ooghoek zag hij Taekwondo-blackbelt Jur helemaal vrij staan bij de tweede paal. Schaar aarzelde geen moment en gaf de bal met een mooie boog voor. Jur was op volle snelheid, en sprong op. Iedere spits droomt van dit soort ballen; met een halve omhaal de bal vol in het hart raken, en als een komeet in het net knallen. De tijd leek stil te staan in Jur zijn droomvlucht… De droom werd geen werkelijkheid, de 7e klasse is een harde realiteit. Kort daarna werd een prachtig combinatiespel tussen Arjan en Jur wel tot een doelpunt gepromoveerd. Teleurgesteld, maar niet verrast, stond de grensrechter met de vlag in de lucht. Afgekeurd wegens buitenspel. Toch liet het team zich niet demotiveren door het arbitrale onrecht. In de 80e minuut heroverde Arjan de bal diep in vijandelijk gebied. Met een geplaatst schot vloog de bal de verre hoek in. De verlossende 3-0 was gevallen. De buit was binnen. De wedstrijd werd met behulp van grondige opruimwerkzaamheden van centraal duo Ploe en Tommy tot een goed einde gebracht.

Na het fluitsignaal stopte het plotseling met regenen, en leek zowaar de zon door te breken. God zag dat het goed was, maar goed dat Johan Cruijff niet met hem mee keek.