Barryisme viert hoogtij bij KSV 4 

Zondag 30 oktober gaat de boeken is als een heuglijke dag voor KSV 4 en het Barryisme. Het Vragenderse vierde won namelijk voor het eerst deze jaargang dankzij Nick Volwater en Stan Gunnewick, die beiden twee keer raak schoten, en Frank Dijk die de openingstreffer op zijn naam schreef.

De tijd werd verzet dit weekend. Het extra uurtje slaap deed de manschappen van KSV 4 en de Barryisten op sportpark de Bult duidelijk goed. De voltallige selectie gaf namelijk tijdig acte de presence in de kantine. Deze selectie kende echter wel een gapend gat door Demi Gierkink die schitterde in afwezigheid vanuit zijn bed met een pijnlijke knie die hij om onduidelijke redenen had opgelopen in de nacht van zaterdag op zondag.

Dit mocht de pret niet drukken. De tegenstander van vandaag, HMC’17 3, was een laagvlieger, dus de eerste driepunter van het seizoen hing, net als de fytoaxeline van de robotmaaier, in de lucht. Het vierde was dan ook gebrand op een overwinning. Met onnodige verliespartijen en nederlagen met een kleine marge was het huidige seizoen voor menig Barryist een ware kwelling. Een overwinning moest er komen.

Leider Barry Ikink was zich bewust van deze taak en daarbij moesten lastige keuzes worden gemaakt. Zo werd reservedoelman Luuk Molenveld weggesensibiliseerd naar het derde en trad met Mark Drieks alweer de derde goalieman aan dit seizoen. Mark had voor de gelegenheid speciaal zijn beeldschone zus Jacquelien meegenomen als mental support. 

Deze support deed de manschappen in het Vragenderse groen-wit duidelijk goed. KSV kwam namelijk messcherp uit de startblokken. De gasten uit Harreveld en Mariënvelde hadden hier moeite mee. KSV hield de druk hoog en loerde op foutjes in de opbouw van HMC. Deze vielen dan ook. Na nog geen kwartier spelen onderschepte Frank Dijk, die duidelijk zijn geflopte debuut in Eibergen wilde goedmaken, een bal in de opbouw en ging op avontuur naar het vijandelijke zestienmetergebied. Na het omspelen van 3 tegenstander vond hij uiteindelijk het doel, waarmee de score werd geopend. 

KSV was duidelijk uit op meer en niet veel later was het Yoeri klein Avinck die slim vanaf de middenlijn uit een vrije trap buitenspeler Stan Gunnewick diep stuurde. Stan hoef je niet uit te leggen wat je met een diepe bal moet doen, dus binnen twee balcontacten hobbelde de bal het doel in. 2-0.

Nick volwater valt en staat weer op

KSV voelde dat het de overhand had en dat daar gebruik van gemaakt moest worden. Niet veel later stond Stan alweer oog in oog met de Harreveldse doelman. Stan bleek echter niet zelfzuchtig en legde breed op de meegelopen Nick Volwater. Deze miste echter jammerlijk voor een leeg doel. Dit was duidelijk een knauw voor het zelfvertrouwen van Nick.

Gelukkig kon hij deze fout snel herstellen toen hij mocht aanleggen voor een corner. Met zijn linker gooide hij de bal scherp voor. Deze bal was zo scherp dat niemand de bal raakte en de bal verdween pardoes in de verre hoek. 3-0.

Het vierde zat op rozen en de eerste Barryisten begonnen al “tien, tien, tien” te schreeuwen. Aangemoedigd door Jacquelien, een horde Barryisten en de jarige Veronique Gierkink zette KSV 4 dan ook door. Dit was niet zonder succes. Stan had namelijk goede benen de eerste helft. Deze goede benen werden goed bediend door Thijs Kolkman die Stan diep stuurde en hem liet tekenen voor alweer de vierde Vragenderse treffer deze eerste helft.

In de rust deed Barry zijn best om de mannen scherp te houden. De stemming was jolig en het vierde meenden dat de winst al binnen was. Om de mannen toch weer gefocust te krijgen op het verslaan van de tegenstander  besloot Barry een quote van een HMC-speler uit het verleden aan te halen: “wij zijn wel slecht, maar jullie kunnen er helemaal niks van”.

Slordige tweede helft

De woorden van Barry, profeet en beschermheilige van het Barryisme, leken goed,maar het effect bleef uit. Toen HMC een bal diep gaf en de grensrechter vlagde voor buitenspel, was iedereen in het groen-wit vooral bezig met de scheidsrechter die volgens hen de aanval moest affluiten, in plaats van met de Harreveldse aanvaller die HMC op het scorebord zette. 4-1.

HMC was duidelijk scherper uit de kleedkamer gekomen in de tweede helft en het vierde kreeg het moeilijk. In de tweede helft waren er dan ook weinig grote kansen voor KSV. Vooral Nick Volwater baalde hiervan, want hij was erop gebrand om een doelpunt vanuit een spelsituatie te maken na zijn gemiste kans voor open doel.

Deze kans werd hem uiteindelijk ook gegund na 65 minuten spelen. Sander Schilderink maakte een magnifieke actie. Aanvoerder SS stoomde over rechts op en gaf laag de bal voor. Sjoerd Ottink had met de bal voor het inpissen de tegenwoordigheid van geest om deze kans te laten lopen en het doelpunt te gunnen aan Nick die duidelijk met een gebrek aan zelfvertrouwen kampte. Deze kans liet Nick gelukkig niet lopen en met een eenvoudige intikker bracht hij zijn zelfvertrouwen weer op niveau en de marge weer op 4.

Men zou denken dat daarmee de buit wel binnen is, maar blijkbaar denken ze daar in Harreveld en Mariënvelde heel anders over. Wat de genadeklap moest zijn, bleek voor HMC het signaal om aan een half uur durend slotoffensief te beginnen. Binnen no-time werd invalgoalieman Mark verschalkt met een schot van afstand. 5-2. 

Een kat in het nauw maakt rare sprongen

KSV vocht hard. Tegen HMC, maar vooral tegen zichzelf. KSV liep voornamelijk achteruit. Het zat duidelijk in het nauw en een kat in het nauw maakt rare sprongen. Deze rare sprongen kwamen deze keer van laatste man Jelle Spexgoor die hevig tekeer ging tegen de scheidsrechter na een vermeende overtreding op Danny Wiegerinck en toen het veld moest verlaten wegens commentaar op de leiding. Deze ondertalsituatie werd nog penibeler toe diezelfde Danny Wiegerinck zich even later gedwongen zag om aan de noodrem te trekken bij een doorgebroken HMC-speler, waarop hij naast Jelle plaats kon nemen op het strafbankje. Met nog maar 9 KSV-spelers werd de bus voor het doel geparkeerd en was het anti-voetballen geblazen. Alles werd weggepompt om deze overwinning over de streep te trekken. Mooi was het niet, maar effectief bleek het wel. Met 5-2 werd namelijk de eerste overwinning in de jaargang 2022-2023 binnen gehaald. Het vierde dat maar niet wist te winnen had eindelijk haar felbegeerde driepunter.

Assistent-coach Joost Ottink was duidelijk in zijn nopjes en had zowaar zijn KSV-jas aangetrokken om de pers te woord te staan: “Je zag al van ver aankomen dat zo’n overwinning een keer moest vallen. We deden voor de meeste tegenstanders weinig onder en we hadden al vaker meer verdiend dan waarmee we van het veld stapten. Daarom is deze dikverdiende overwinning ook extra lekker”. Over het verloop van de tweede helft was Joost duidelijk minder te spreken. “Je ziet dat we het onszelf lastig maken. Dat heeft enerzijds te maken met conditie, veel spelers waren op tegen het einde op, maar ook door ons eigen gedrag. Een wedstrijd met 9 man eindigen is nooit goed. We zijn aan het kijken naar een sportpsycholoog of een horde mooie dames om de hoofden van onze spelers iets te kalmeren. Vooral de mooie vrouwen mogen zich bij deze melden bij de volgende wedstrijd”.

De volgende wedstrijd van KSV 4 vindt plaats in Groenlo om 13:30 tegen koploper Grol 14.