Dubieus wisselbeleid Barry Ikink leidt tot valse start voor KSV 4

KSV 4 is dit seizoen begonnen met een 2-3 nederlaag tegen FC Winterswijk 11. Doelpunten aan Vragenderse zijde kwamen van Thijs Kolkman en Stan Gunnewick.

Nu de herfst is ingetreden en de promotie-ambities van De Graafschap alweer in de ijskast zijn gelegd voor volgend jaar, mocht ook eindelijk het vierde aan haar seizoen beginnen. Criticasters waren voorafgaand aan het seizoen sceptisch over de kansen voor het paradepaardje van Vragender vanwege het vertrek van een aantal ervaren krachten waaronder Tom Schotman, topscoorder Arjan van de Wolfshaar en leider Bas Lageschaar. Dit gapende gat aan doelpunten en oeverloos gezever moet worden opgevuld opgevuld door Thijs Kolkman, Stan Gunnewick en Nick Volwater die hun debuut maakten in het felbegeerde shirt van KSV 4. Komende weken hopen ook andere nieuwkomers wedstrijdfit te geraken om hun opwachting te kunnen maken bij das Vierte. Zo werd er met een hernieuwde en verjongde selectie begonnen aan een nieuw hoofdstuk in de roemruchte geschiedenis van een legendarisch elftal. 

De eerste horde die dit seizoen genomen moest worden was FC Winterswijk 11. Een elftal waar een aantal spelers in het verleden al ervaring mee hadden vanuit andere elftallen. Men was beducht op het temperament en de techniek van deze tegenstander. Ondanks het feit dat aan het verhaal van deze voetbaljaargang nog geen pennenstreek gewijd was, wist men dus al dat dit niet zomaar een eenvoudige opmaat zou zijn naar die gedroomde zegereeks. Desondanks bleek KSV 4 goed uit de zomer te zijn gekomen. De Winterswijkse gasten maakten geen haast om druk te zetten en lieten KSV rustig op elkaar ingespeeld raken. De gasten vertrouwden op hun eigen voetballend vermogen en lieten de thuisploeg de ruimte wanneer zij niet in balbezit waren en genoten van de weergaloze omstandigheden. Er stond een prettig zonnetje op het veld. Het veld was nog zo goed dat er zelfs in het vijfmetergebied nog gras stond en het veld was nog aangenaam fris en vochtig van de druilerige zaterdag voorafgaand aan deze fantastische voetbalzondag. KSV was er dan ook op gebrand om het massaal toegelopen publiek te trakteren op haar beste spel. Dit bleek echter nog niet eenvoudig. Veel spelers hadden duidelijk nog niet veel getraind en menig bal bleek dan ook te kort of juist veel te lang, waardoor de Winterswijkse ploeg lachend weer aan een tegenaanval konden beginnen. Het was echter Vragender dat de toon zette. Na een half uur spelen werd debutant Thijs Kolkman ingespeeld aan de rand van het zestienmetergebied. Deze legde de bal zonder nadenken voor zijn rechter en drukte bekeken af. 1-0. 

Met deze stand werd ook thee gedronken. Het was een harde maar eerlijke wedstrijd. Waar nodig werd hard ingegrepen, maar er was wederzijds respect voor elkaar. Het perfecte recept voor een mooie strijd. Deze kwam er dan ook in de tweede helft. FC Winterswijk liet merken dat ze niet met hun Mercedes AMG’s naar de Bult waren gereden om afgedroogd te worden. Vooral de buitenspelers bleken bijzonder balvaardig en daarmee bij tijd en wijlen levensgevaarlijk. Dit bleek wel toen de ‘linksboetoe’ van Winterswijk zich handig ontdeed van zijn directe belagers en tussen twee groen-witte verdedigers in, de gelijkmaker wist binnen te schuiven. 1-1. 

Gelukkig had KSV ook een sterk wapen gevonden. In de rust was gastspeler Jesse Gunnewick ingebracht. Samen met Stan bleek dit Gunnewick gezelschap een ijzersterke tandem door hun snelheid. Het loopvermogen van de Ottomaanse verdedigers van Winterswijk werd uitvoerig op de proef gesteld met diepe ballen en uiteindelijk viel er eentje goed voor de voeten van Stan Gunnewick. Hij sneed voor het doel langs en schoof de bal vervolgens gecontroleerd onder de keeper langs. 2-1. 

Een paar minuten later wist leider Barry Ikink de wenkbrauwen tot fronsen te brengen door juist de sterk spelende Stan naar de kant te halen. Men vroeg zich af wat de gedachte hierachter was. Wat de gedachte was is niet duidelijk geworden, de uitkomst wel. Niet heel veel later maakte Winterswijk namelijk gelijk toen een buitenspeler naar binnen kwam en behendig binnenschoot in de korte hoek. Hierop wisselde Barry een aantal defensieve krachten. Dit bleek een ingreep die rampzalig zou uitpakken. Er was wat onduidelijkheid over wie waar precies stond in het tactisch meesterplan. Van deze consternatie maakte FC Winterswijk dankbaar gebruik door een van hun technische voorhoede spelers aan te spelen op de rand van de zestien. Deze dribbelde de zestien in terwijl de Vragenderse verdediging naar elkaar stond te kijken met de vraag wie hem nou moest dekken. De Winterswijker stond daar helemaal niet bij stil. Hij liet namelijk doelman Bram Ribbers kansloos door bekeken binnen te prikken via de binnenkant van de paal. 2-3. 

KSV weigerde zich neer te leggen bij een valse start. Het werd alles of niets. Pompen of verzuipen. De dood of de gladiolen. Barry zette dit nog kracht bij door laatste man Jelle Spexgoor naar de kant te halen en Stan Gunnewick terug in het veld te brengen. Dit zorgde voor het nodige gevaar, maar bracht niet het doelpunt waar KSV zo naarstig naar op zoek was. Zo kent KSV 4 een valse start van deze jaargang. 

Na de wedstrijd ging het vooral over het wisselbeleid van de naar voren geschoven leider Barry Ikink. Barry zelf had het zelf vooral over doorwisselen en de conditioneel twijfelachtige staat waarin sommige spelers uit de zomerstop kwamen: “Je wil iedereen fris houden en je wil dat iedereen alles kan geven zolang hij in het veld staat. Je merkt nu alleen dat het nog even inkomen is. Ik heb Hennie Wesselink geïnstrueerd meer passvormen in de training op te nemen. We hebben een vernieuwd elftal en dat moet nog op elkaar ingespeeld raken. Dat heeft nou eenmaal tijd nodig”. 

Commentatoren vragen zich af of Barry deze tijd wordt gegund. Op dit niveau is meestal geen tijd om te bouwen, maar moet er meteen geleverd worden. Dat ben je aan je stand verplicht. Een tussenjaar stond niet in de planning van KSV 4, dus zal Barry snel orde op zaken moeten stellen om het tij te keren. De eerste kans hiervoor is volgende week uit bij Halle 2. Deze wedstrijd vangt aan op zondag 2 oktober om 11:00 uur.