Interview met ‘Clubheld’ Marthijn Ubbink

Marthijn Ubbink is zaterdagochtend 7 december in het zonnetje gezet door het jeugdbestuur van KSV Voetbal. De vrijwilliger, die al veertig jaar lid is van KSV, werd afgelopen week bekroond tot ‘Clubheld van het Jaar’ van de gemeente Oost Gelre. “Ik moet er nog niet aan denken om te stoppen.”

De 48-jarige Marthijn is zichtbaar verrast als het jeugdbestuur het veld op komt lopen met een bos bloemen. ‘Ik hoef niet zo in de belangstelling te staan’, zegt hij met een grote glimlach tegen de aanwezigen. Na een dankwoord van KSV, een fotosessie en felicitaties gaat hij weer snel verder met het voetbal. ‘Jongens, even bij elkaar komen voor de opstelling’, zegt hij tegen KSV/Erix JO12-1, het team waar hij leiding aan geeft met Harm Groot Zevert. 

Marthijn is door het jeugdbestuur van KSV genomineerd voor de Clubheld-verkiezing; een initiatief van dagblad De Gelderlander. In elke gemeente kon een aangedragen ’clubheld’ de prijs winnen. In Oost Gelre kreeg Marthijn de meeste stemmen. “Het is toch een stukje waardering voor de inzet die je levert. En al die reacties via onder andere social media: geweldig. Zelfs tijdens het boodschappen doen kreeg ik felicitaties van bekenden.” Het jeugdbestuur nomineerde Marthijn voor zijn jarenlange inzet bij KSV: hij is 40 jaar lid van KSV en al 26 jaar werkzaam binnen de jeugdafdeling van de club. De inwoner uit Vragender is coach en zit daarnaast ook in het jeugdbestuur. Daarnaast helpt hij de basisschool jaarlijks met de voorbereiding op het schoolvoetbaltoernooi. Zijn begintijd als leider kan hij zich nog goed herinneren. “Ik ben in de B-jeugd begonnen. Ik gaf toen leiding aan onder andere Stefan Wolterink. Het is mooi om hem nu bij de senioren te zien.” Het enthousiasme van de jeugd is voor de KSV-vrijwilliger één van de drijfveren om actief te zijn. “Ik doe het met heel veel plezier. Het is mooi om kinderen met plezier te zien voetballen. Ook vind ik het leuk om anderen wat te leren. Het is mooi om te zien dat kinderen bepaalde tips oppakken tijdens het voetballen.” 

Marthijn noemt een aantal hoogtepunten uit zijn leiderscarrière zoals het Norbert Kuypers Zaalvoetbaltoernooi tijdens de kerstvakantie, de talloze voetbalkampen en de bezoeken aan De Graafschap met de jeugd. “Eigenlijk is alles één hoogtepunt. Wat ik niet zal vergeten is een clinic van Arnold en Gerrie Mühren (voormalige profvoetballers van Ajax). Dat was heel bijzonder. Ook het feit dat we een aantal jaren gelden, toen ik samen met Henri Betting leider was bij de E-jeugd, in de tweede klasse speelden. We hadden toen een talentvol team met onder andere Niek Berendsen en Bas Oonk. Met zo’n kleine vereniging zo hoog spelen dat vond ik prachtig als coach zijnde.” 

De inwoner uit Vragender is ook nauw betrokken geweest bij de samenwerking met Erix, die er sinds een aantal jaren is. “Bijna alle jeugdteams van KSV spelen nu gecombineerd met Erix, en dat is ook wel noodzakelijk. In Vragender konden we niet genoeg teams op de been houden.” De samenwerking verloopt prima volgens Marthijn. “Het plezier is er zeker niet minder op geworden, zowel bij mij niet als ook bij de spelers niet.” De coach merkt dat het wel moeilijk is om voor de jeugd vrijwilligers te vinden die training of leiding willen geven. “Elk jaar is het in het begin van het seizoen een gepuzzel om de leiders en trainers in te delen.  We hebben een gebrek aan leiders en trainers; dat is jammer. We moeten daardoor steeds vaker een beroep doen op de ouders van de kinderen om als leider mee te gaan met wedstrijden. Ik zou graag willen dat er nog wat vrijwilligers bij komen.” Zelf blijft hij nog jaren doorgaan. “Ik moet er nog niet aan denken om te stoppen want ik vind het nog veel te leuk.”

Foto’s: Willemien Kroezen
Tekst: Bas Lageschaar

Marthijn krijgt van het jeugdbestuur een bos bloemen en een bierpakket.
V.l.n.r.: Suzan Overkamp, Jorrit Spexgoor, Marthijn Ubbink en Anke Gunnewick.
Ook het team van Marthijn is blij voor hem.