Onfortuinlijk KSV 4 moet het hoofd buigen voor Erix 3

Vanmorgen heeft KSV 4 op onfortuinlijke wijze de gemeentederby tegen Erix 3 verloren. Naast Erix bleken ook de paal en de lat een zware tegenstander. Sander Schilderink en Arjan van de Wolfshaar wisten de Vragenderse eer nog enigszins te redden.

Zondag 27 november zou de dag moeten worden. De eerste ontmoeting tussen het paradepaardje van Vragender, KSV 4 en de eeuwige rivaal Erix. De mannen waren er klaar voor en iedereen leek tot op het bot gemotiveerd om te laten zien wie de betere was. Vanaf het begin bleek echter al dat Erix met hetzelfde idee de Schans door was getrokken richting de Bult. Van een echte derby was duidelijk sprake. Barry had zijn manschappen in de vertrouwde 4-4-2 formatie het veld opgestuurd met een plek in de spits voor oudgediende Arjan van de Wolfshaar, die vanwege mensentekort bij het vierde aan mocht treden als gastspeler vanuit KSV 5. Van slijtage en ouderdom bleek bij Wolfie echter geen sprake. Samen met onder ander Nick Volwater, Casper Lageschaar en Thijs Kolkman was KSV duidelijk op zoek naar het doel. 

Aluminium blijkt sterke tegenstander

Als we het hebben over op zoek zijn naar het doel dan leggen we in dit geval de nadruk op ‘op zoek’. Deze derby stond namelijk vooral in het teken van aluminium. Waar Erix het vooral met lange ballen probeerde, kwam KSV er een aantal keren uit met messcherpe counters. In de afronding bleek het elftal van Barry Ikink echter lang niet altijd even scherp. Kans na kans belandde op de paal, lat of ging rakelings naast. De grootste kans in de eerste helft kwam van de voet van Nick Volwater die een prachtig naar binnende krullende vrije trap op de lat zag belanden. Nick was duidelijk met zijn beste linkerbeen uit bed gestapt. Ook menig corner wist hij namelijk puntgaaf voor het doel te draaien. In de rust bleek dit echter nog niet het gewenste effect te hebben. Ook bleek KSV vaak moeite te hebben met het afstoppen van het Lieveldse middenveld. Barry besloot daarom Nick door te schuiven naar de voorhoede zodat hij daar Arjan van munitie kon voorzien en werden renpaarden Sander Schilderink en Bram Ribbers ingebracht als verse krachten om het harde werk op het middenveld op te knappen. 

Te eerlijke grensrechter gooit wedstrijd op slot

Hoewel KSV bleef aandringen en het nog een aantal keren dicht in de buurt van het Lieveldse doel kwamen, waren het de jongens van de spoorbaan die de openingstreffer maakten. Vanuit schier onmogelijke hoek werd door de rechtsbuiten van Erix een bal die gedoemd leek om in het zijnet te belanden pardoes in de verre hoek gekruld, 0-1. Tot over maat van ramp kwam even later een steekbal vanuit het Lieveldse middenveld waarop een de Erix-spits doorliep vanuit een vermeende buitenspelpositie. Grensrechter Rick Spijkers hield de vlag echter omlaag, waarop de Erix-spits dankbaar afdrukte, 0-2. Barry was ziedend: “ie mot godverdomme neet altied zo eerlijk vlaggen!” briestte Barry. Hiermee leek de wedstrijd op slot te zitten. 

Laatste strohalm

Met nog zo’n 20 minuten te spelen begon KSV aan een slotoffensief. Het derbygevoel leek eindelijk ingedaald en zowel KSV als Erix klapte er vol in. De gemoederen liepen dan ook wat hoger op. Richting elkaar, maar ook naar de arbiter K. Ankersmit. Deze was echter niet gediend van aanmerkingen op zijn leiding. Toen de rechtshalf van Erix verhaal ging halen na een vermeende overtreding van zijn teamgenoot werd hij dan ook subiet voor 10 minuten van het veld gestuurd met een gele kaart. KSV voelde dat het hiermee een laatste strohalm kreeg aangereikt in deze burenruzie.

Schilderink overtuigend

In deze overtalsituatie kon KSV duidelijk een vuist maken. Vanuit spelsituaties kon Erix vaak ternauwernood het vege lijf redden, maar vanuit standaardsituaties bleek het geluk nu eindelijk aan de zijde van KSV waar eerst het aluminium er nog tussen stond. Vanuit de eerste corner die Nick Volwater mocht voorzetten na deze gele kaart kopte Sander Schilderink dan ook met volle overtuiging de bal en zijn verdediger het doel in.

De gouden linker van Volwater

Voor juichen was geen tijd in deze situatie. De bal werd meegenomen naar de middenstip en men moest snel weer verder. KSV had maar voor 10 minuten een man meer en daar moest nu gebruik van gemaakt worden. Niet veel later was het wederom Nick die achter de bal stond bij de hoekvlag. Weer wist de Lieveldse achterhoede zich geen raad met de scherpe voorzetten van Nick. De bal bleef liggen in de zestien en uiteindelijk was het Arjan van de Wolfshaar die bewees dat zijn neusje voor de goal het nogsteeds deed. Beheerst werd de bal binnen geschoten waarmee de stand weer gelijk was. Niet veel later mocht de Lieveldse rechtshalf weer het veld in, waarmee het weer 11 tegen 11 was.

Zondagsschot doet KSV de das om

Nu KSV geen extra man meer over was in balbezit, bleek het aanvallen meteen weer een stuk lastiger. KSV had meer moeite met erdoor komen en Erix kon zelfs wat terug doen. Uiteindelijk was het een onvervalst zondagsschot dat de doorslag gaf. Een Erix-middenvelder had duidelijk de stoute schoenen aangetrokken en besloot eens uit te halen van buiten de zestien. Deze bal zwaaide vanuit het midden af naar rechts en belandde zo in de bovenhoek. Hiermee werd de stand 5 minuten voor tijd bepaald op 2-3. Barry besloot Casper Lageschaar nog in te brengen als extra aanvaller voor de geblesseerde Wouter Lamers. Dit leek bijna de zet van de eeuw toen Casper kon schieten vanaf een mooie plek. Helaas bleek de vloek van het aluminium nog niet helemaal opgeheven en moest na 90 minuten KSV het hoofd buigen voor de buurman uit Lievelde.

Middenvelder Wouter Lamers was teleurgesteld: “Volgens mij hebben ze 4 of 5 keer op doel geschoten, terwijl je zag dat wij vaak rond hun zestienmetergebied voetbalden. Het is jammer dat je de kansen die je daarmee creëert net niet afmaakt, zeker als dat net in de wedstrijd tegen Erix gebeurt.” Bij de pakken neerzitten wou Wouter echter niet, er werd ook vooruit gekeken. “Komende dindsdag moeten we bij de laatste training van de hand van Hennie Wesselink maar eens oefenen op afwerken, dan heb ik er alle vertrouwen in dat we volgende week bij Trias weer een goede kans maken.”